На заседание на 17 януари Съветът за сигурност на ООН ще

...
На заседание на 17 януари Съветът за сигурност на ООН ще
Коментари Харесай

Русия иска Съветът за сигурност да обсъди украинската църква

На съвещание на 17 януари Съветът за сигурност на ООН ще разиска по самодейност на Русия обстановката, в която се намира Украинската православна черква.

Това заяви в петък на съвещание на Съвета за сигурност, отдадено на Украйна, непрекъснатият представител на Руската федерация в международната организация Василий Небензя, представен от ТАСС.

" Напоследък преследването на дисидентски опозиционни водачи беше допълнено от желанието да се унищожи единствената канонична черква в Украйна - Украинската православна черква. Последствията от сходни дейности за районния мир и сигурност могат да бъдат най-сериозни, по тази причина считаме, че това обстановката заслужава деликатно внимание на членовете на Съвета. Във връзка с това молим японското председателство да насрочи настрана съвещание на Съвета за сигурност по този въпрос за следобяд на 17 януари ", сподели той.

Както посочи в канала си в Telegram Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации, Русия ще предложения на срещата като преподавател представител на Московската патриаршия.

Припомняме, че през май УПЦ реши да отстрани от устава си споменаването на Московската патриаршия и каноничната си принадлежност към нея, само че съперниците на " московската " черква считат това единствено за алегорична стъпка. Украинските управляващи упрекват някои свещеници от УПЦ в проруски възгледи. През ноември бяха осъществени и редица претърсвания в обители към храмове, като беше оповестено, че са открити доста проруски пропагандни материали.

Едновременно с това предходната година доста от украинците отбелязаха Рожество Христово по западния календар декември месец, а не по православния - 7 януари, който следват с Московската патриаршия.

Конституционният съд на Украйна постанови, че Законът за свободата на съвестта и религиозните организации, признат пред четири години, е в сходство с Конституцията на Украйна. Измененията плануват, че религиозните организации и сдружения, които са част от или са част от религиозна организация или съдружие, чийто управителен център се намира отвън Украйна и в страна, която е приета със закон за направила военна експанзия и/или краткотрайно е окупирала част от територията на Украйна, би трябвало да осведомят за тази своя принадлежност още в своето име. Законът визира директно Украинската православна черква (официално Киевска митрополия на Украинската православна църква), която е част от Руската православна черква.

Украинската православна черква на Московската патриаршия отхвърля да промени името си.

В края на декември, секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Олексий Данилов съобщи, че УПЦ на Московската патриаршия би трябвало или да признае принадлежността си към Руската православна черква, или изцяло да прекъсне връзките си с нея.

Данилов прикани Украинската православна черква публично и същински, а не алегорично, да скъса връзките си с Москва и да назова съветския президент Владимир Путин дявол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР